Monica's
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Verktyget fyllning.

Embird Verktyg - Applikation

Se videon.
Se videon på YouTube Tillbaka till alla verktyg.

Applikation.

Vad är applikation
Med verktyget applikation skapar du områden där en tygbit skall användas istället för att broderas med fyllning.

avdelare-bok
Applikation.

Hur fungerar en applikation?
När du är vid maskinen och skall brodera en applikation så sys först en raksöm, markering. Denna markerar var du skall lägga tyget. När tyget ligger på plats sys en gles smal sicksack, fäststygn, dessa fäster tyget mot botten. Du klipper sedan bort tyget som är utanför denna söm. Till sist sys den täta sicksacken.

Du kan göra dessa delar själv men när du använder verktyget Applikation så gör du endast satinsömmen som täcker och de övriga delarna läggs till automatiskt.

När du köper brodyrer för just din maskin kan det t.ex. stå ”Placera tyget” när maskinen stannat och ”Klipp tyg” när du skall klippa.

Eftersom inte alla maskiner kan läsa specialkoder är det färgbyte istället i applikationer som inte är märkesbundna. Du skall däremot använda samma trådfärg till alla delar.

avdelare-bok
Applikation.

Att skapa
Att skapa med verktyget Applikation är precis samma som med verktyget Satinsöm. Skillnaden är att du måste sluta där du började. Du ser ett objekt fast det är tre delar i det.

avdelare-bok

Inställningar
Samma som för verktyget Satinsöm men du har inte valet Forma.

avdelare-bok
Applikation

Tips
Vill du kunna ändra i markeringen och/eller i fäststygnen utan att de andra delarna ändras så kan du i menyn Konvertera välja ”Dela applikation i objekt”.

Om du ändrar dig och vill ha vanlig satinsöm istället kan du konvertera applikationen till satinsöm i menyn Konvertera.

avdelare-bok

Hur gör man en applikation som inte går ihop?
Du kan göra på tre sätt:

1. Eftersom start och stop måste sitta ihop låter du start och stop vara i den delen som inte skall ha den sista sicksacken, den måste här sitta ihop. Dela upp objektet i delar och flytta start och stop i satinsömmen. Om det är nödvändigt redigerar du även markeringen (raksömmen) och fäststygn (sicksacken)
2. Manuellt. Du vet nu att en applikation är i tre delar och det är möjligt att använda kontur för markeringen, en satinsöm för fäststygn (bocka bort Täckande stygn i inställningar) och till sist satinsöm eller kontur som är inställd på satinsöm för den täckande sömmen.
3. Gör sömmen med verktyget Kontur och välj applikation i inställningarna.

avdelare-bok

Att tänka på
När du gör applikation är det bäst att inte göra för smala satinsömmar. Är de för smala kan tyget lossna eller så tittar fransar upp i satinen. Hur smalt du kan göra beror på tyget du skall använda. Ju tätare och fastare tyg desto smalare satinsöm och ett tunt glest tyg kräver lite bredare. Tjockt hårt tyg måste också ha en bredare satinsöm.

Som alltid är det bäst att testa först.

Man kan använda vliesofix för att stadga tunna tyger eller om ytan tyget skall täcka är stor och tyget kommer att bubbla eller hänga. Stryk vliesofix på baksidan av applikationstyget. Om det är en mindre del där tyget endast skall stadgas så räcker det att lägga på tyget och sy. Stryk när det är klart. Om ytan är stor kan det vara bra att stryka fast det lite om det går. Det finns små handstrykjärn, Clover, som du kan komma åt med om du har en mindre ram.

Det går också bra att använda någon sprejlim istället. Har själv inte prövat detta så jag har tyvärr inga tips och råd om detta.

avdelare-bok