Monica's
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Länkar


Här listar jag lite länkar till några sidor med clipart och program.
Det finns många mer sidor. Gör sökning på t.ex. "brodyrprogram", "embroidery software", "clip-art for embroidery digitizig".
Tänk på att alltid läsa hur det du tänker ladda ner får lov att användas.

avdelare-bok

Clip Art

Det finns många sidor med clip art. Dessa är några av mina favoriter. Läs alltid noga hur du får använda bilderna och ge kredit till skaparen.

 • Diddybag
  Massor av olika typer av bilder. Ha än så länge inte köpt från dem men sitter och önksar emellanåt.

 • Pixabay
  Detta är inte en ren clipartsida.  Det finns massor av bilder som foto, vektor och illustrationer. Allt är helt fritt att använda. 
  Du måste ha ett konto men det kostar inget. Vill man kan man lägga upp egna bilder för andra att använda.
  Det går att söka även på svenska.

 • Unsplash
  Denna sida är som Pixabay.
  Bäst resultat om man söker på engelska ord.


avdelare-bok

För videorna

Att göra video är roligt. Jag har använt en del olika program. Allt från små simpla till det kraftfulla jag använder nu.

 • Windows Media Player
  De absolut första videorna gjorde jag i Windos Media Player. Det var enormt bökigt och långsamt. Nu är det något annat program i Windows du använder.

 • Deskshare
  Då hittade jag My screen recorder från Deskshare. Det hade jag ganska länge. Men mina ambitioner växte och till slut växte jag ur även detta.

 • TechSmith Camtasia
  Då blev det TechSmith's tur med Camtasia. Det är mitt absoluta favoritprogram. Det kostar men nu visste jag att jag ville och kunde göra videor så det var bara att satsa. Camtasia är det program du skall ha om du skall göra ordentilga videor. Det är i princip inget jag saknar.
  Jag har även köpt Snagit. Det är ett mindre program. Du kan använda det till att göra skärmdumpar och sedan lägga till text, former och fixa en del annat. Du kan även göra video men det går inte att redigera den. Denna använder jag när jag skall infoga en bild i ett mejl eller snabbt förklara något som är svårt att förklara i text. De videorna jag laddar upp på t.ex. YouTube är skapade i Camtasia.

avdelare-bok

Brodyrprogram

Det finns massor av brodyrprogram. De flesta av oss har nog använt flera. Allteftersom man blir mer och mer avancerad kan det behövas ett nytt program. 

 • Embird
  Embird är det program jag använt flest år. Det är mycket kompetent program och passar alla nivåer. Jag hade redan lite kunskap i brodyr då jag köpte detta men det är lätt att förstå. Visst alla program har en inlärningskurva och hur din ser ut kan vara olika min.

 • Husqvarna
  Ett kort tag hade jag Husqvarnas Vip Digitizing. Brodyrerna blev bra men det var väldigt svårt att jobba i. Nu är det länge sedan och jag har inte koll på hur dagens program är att jobba i.     

 • Pfaff
  Paffs program är exakt lika som Husqvarnas men med Pfaff's logo.

 • Buzztools
  Det var nära att jag blev en Buzztoolare. Det har olika delar och påminner med det Embird. Det föll på att det blev ganska dyrt och jag förstod aldrig hur man skulle redigera sina brodyrer. Detta är också längesedan så det kan absolut ha ändrats och alla är vi olika.

 • Pulse Ambassador
  Pulse Ambassador är ett program för att konvertera brodyrfiler till andra format och ändra storlek mm.

 • Wilcom
  Wilcom är det stora programmet för proffsen. Har inte testat detta. 

 • Wilcom Hatch
  Wilcom Hatch kom ut först 2016 tror jag. Jag har vuxit ur Embird lite samt har probelm med texter. Inte att skapa första gången men när jag skall återanvända är det lite problem. Jag letade faktiskt efter ett program för enbart text men det finns inte. Jag hamnade hos Wilcom Hatch av en slump. Det är den lilla versionen av Wilcom. I prisnivå med Embird (om man köper alla delar). Jag är av den uppfattningen att om du skall jobba med brodyrer som ditt arbete är Hatch mycket bra. Embird är mycket bra också men är lite tungrott när man jobbar med flera projekt samtidigt.
  Jag är inte nöjd med Hatch Manager så det använder jag Embird Manager till och skall någon brodyrfil (inte arbetsfil) redigeras är Embird bäst.
  Nu förstår jag att man inte allitd kan köpa båda programmen. Tänk så här: jobbar du med brodyrer för att sälja så är Hatch mycket lämplig. Är det privat eller i mycket liten skala du arbetar med brodyrer fungerar Embird utmärkt.

avdelare-bok

BIldredigeringsprogram

För att skapa brodyrer behöver du inte bildprogram. I princip gör du samma sak i brodyrprogrammet som i bildprogrammet. Men skall du jobba med brodyrer som är gjorda i stil med Sfumatoverktyget i Embird så behöver bilden vara rätt. Jag vet inte hur det är med andra program som gör fotoliknande brodyrer men Sfumato känner av bilden och då kan du behöva redigera den för att det skall bli bra. 

 • Adobe Photoshop och Elements
  Photoshop är den stora versionen och Elements den lilla. Båda fungerar att redigera bilder för brodyr. Photoshop finns bara som prenumeration medan Elements köper du en gång.    

 • Corel Paint Shop Pro
  Paint Shop Pro är ett program som ligger någonstans mellan Photoshop och Elements. Det köps separat.     

 • Zoner Photo Studio
  Zoner Photo Studio är nu som prenumeration.  Har för mig att den skall finnas som en gratis version också men hittar inte den. Jag använder denna dagligen. Den har Manager och att ändra storlek är mycket enkelt. Programmet blir mer och mer en avancerad bildredigerare så den kan absolut sälla sig till Elements.

 • WinTopo Raster to Vector
  Detta har jag inte själv använt. En kund behövde konvertera från raster till vektor och då hittade jag detta. Många brodyrprogram kan göra brodyrer automatiskt. En del från raster/bitmap, en del från vekto, några från både och.
  Kan ditt program bara skapa automatiskt från vektor kan du testa detta.    

avdelare-bok

Fler lektioner - De flesta på engelska

Det är bra för inspirationen och nyttigt för din utveckling att titta på olika lärares videor. Det finns mängder på YouTube att titta på. När jag började var det många som liksom jag nu hade lektioner på egna sidor men det har minskat och de sidor jag då tittade på är inte uppdaterade tyvärr.

 • Digitizing Made Easy
  John Deer som har denna sida är en suverän lärare. Vidorna köper du på sidan och de streamas varje gång du tittar på dem så du behöver vara uppkopplad. Dessa är mest grundläggande lektioner. De gamla finns kvar (som såldes på dvd) där ha går genom stygnsättning av en varg från början till slut. Andra är om applikation, växter, allmänt om brodyr mm. Dessa går inte att köpas på dvd längre utan ligger på ditt konto när du beställt något annat.

 • Moderskeppet
  Här hittar du massor av lektioner om Photoshop och Elements plus en massa annat.     

 • YouTube
  På YouTube kan du söka efter i stort sett vilket brodyrprogram som helst och du hittar videor. Prenumerera på dina favoriter.
  John Deere har sin här.
  Min hittar du här.

avdelare-bok