Monica's
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Vem är du?

Mitt namn är Monica Boberg. Jag och min man bor utanför Fristad sedan 2016. Vi har två vuxna utflugna pojkar och två underbara barnbarn. Jag älskar natur och lugnet det ger. 

Vad gör du nu när du är pensionär?

Efter att ha engagerat mig i att brodera märken för klubbar, skapa stygnfilera för andra med brodyrmaskin och på denna sida lagt upp lektioner och videor om Embird i över 20 år kännst det spännande med ett nytt kapitel i livet.

Jag har en lång lista på saker jag vill ta tag i som att börja göra frivoliter igen, sy, kvilta, måla, fota, gå långa promenader, odla, baka mitt bröd mm.

Under våren 2019 upptäckte jag Sara Bäckmo. Hon odlar hela året om och jag blev intresserad och började odla själv. Det kommer bli mer nu när jag har mer tid.

2018 kom jag över Corel Painter för en billig penning. Det tog mycket av min fritid och var väldigt roligt att lära sig. Nu har jag även skaffat mig vattenfärger och att måla kommer att ta upp mycket av min tid nu. När jag får ordning på min fotosida kommer jag lägga upp bilder av mina alster där. För tillfället finns några av dem på min sida på MeWe

Frivoliteter är en typ av knyppling som jag lärde mig när jag var ung och en rolig sysselsättning framför tv.

Jag har hittat en kurs på Domestika om Sashiko. Ett japanskt handarbete för att laga eller stärka tyger. Har en del kläder som behöver lagas och skall testa detta på dem.

Hur började det hela?

Intresset för sömnad och handarbete har funnits så länge jag kan minnas. 2000 var jag tvungen att köpa en ny symaskin. Det senaste på marknaden var symaskin med brodyrenhet men jag kunde inte förstå vitsen med en brodyrenhet så jag köpte enbart symaskinen. Min man däremot tyckte att jag kunde göra klubbmärkena för hans klubb (Skallsjöbågskyttegille) så det blev till att köpa brodyrenhet och programvara att skapa brodyrer i. Det dröjde inte länge till jag startade Ateljé Kreativ. Jag lade upp alla filer jag själv skapade och till slut började jag sälja dem också. Så småningom fick jag göra märken för klubbar och det har varit mitt huvudsakliga jobb i 20 år. 

Varför startade du denna sida?

Jag letade efter lektioner för mitt digitizing program på nätet och januari 2001 hittade jag Pfaff Digibuddies på Yahoo. Jennifer Pielow hade startat denna grupp för att hon ville själv lära sig att skapa brodyrer. Amy Webster är lärarinna. Utan dessa två kvinnor hade jag nog aldrig kommit hit jag är idag och jag är dem evigt tacksam.

Augusti 2002 startade jag Ateljé Kreativ. I början av Januari 2004 lades första versionen av webbsidan ut på nätet. Sidan har ändrat utseende några gånger fram till jag startade butiken Atelje Kreativ Maskinbrodyr.

Sakteliga började jag skriva lektioner och på "Atelje Kreativ Maskinbrodyr", en webbutik, lade jag upp ett helt gäng med både fria och köpe lektioner och även massor av brodyrer.

 2008 hade jag kommit till ett läge då jag ville ha lektionerna på en egen sida, då kom denna sida till. "Moni Brodyr Lektioner" är tänkt att ha gratis information om maskinbrodyr. 

Jag lade också ner webbbutiken och har nu bara en sida för gratisbrodyrer. Det var för mycket arbete runtomkring och för lite pengar när man säljer brodyrfiler. Då får man nog ägna sig enbart åt det. 

Nu (2018) har sidan fått sig ett ansiktslyft igen och blivit mobilanpassad.

Hoppas du hittar den information du behöver och lär dig massor. Tveka inte att kontakta mig om du har frågor, önskemål om lektioner eller bara vill prata brodyr.

Vad är det för lektioner du gör?

Främst har det varit för Embirds olika delar. De flesta lektioner fungerar även om du har ett annat program. Några är  programspecifika. 

Mest är det grundläggande lektioner jag har gjort. Jag hoppas och planerar för att göra mer avancerade lektioner.

Vilka program har du haft och vilka använder du idag?

Jag är som de flesta där ute; jag har haft flera program. Jag började med PC-Win Designer som Pfaff hade. Ett litet roligt program som jag kan sakna ibland. Då fick jag lära mig grunderna i en brodyr. Man skapade stygnfilen direkt så att ändra och förminska/förstora var inte att tänka på.  

Pfaff köptes upp av VSM-group där även Husqvarna igår och då blev det ett nytt gemensamt program för dessa två märken. Det hette VIP-Digitizing. Ett program jag hade väldigt svårt för att bli vän med.

Så jag hittade ett annat litet program som ville vara en efterföljare till PC-Win Designer och heter Thred. Jag köpte det efter ett tag men det föll mig ändå inte i smaken, jag ville ha annat.

Embird hade kommit ut med sina program ett par år tidigare och nu (2001) köpte jag Embird Plus (som blev Embird Basic) och 2003 köpte jag även Studio.  Detta program har jag verkligen fastnat för och har jobbat i det i 16 år nu.

Men jag började få problem med att ändra texter jag gjort med de inbyggda och FE. Det började för några år sedan och hände väldigt sällan men har sedan hänt allt oftare. 

Så nu var det dags igen! Leta program. Jag var egentligen ute efter ett program enbart för att skapa text och hittade Wilcom Hatch. Det har olika nivåer och text gick att skapa i en av de lägsta. Men icke att jag köper det. Nej jag testade så klart högsta nivån och fastnade för det så våren 2018 köpte jag Hatch Digitizer. 

Drömmen är att kunna slå ihop det bästa av Embird och Hatch men man får hoppa mellan dem istället. 

Är detta det sista program jag köper? Ingen vet. Skapa brodyrer är roligt och ibland behöver man byta program det är nog bara så.

Finns det lektioner för alla program du använt? 

Nej det gör det inte. I första hand är det Embird jag gör lektioner i. Jag är ju återförsäljare för programmet och har den svenska supporten så det blir mest Embird i lektionerna. 

Hatch kanske jag gör lektioner för någon gång. I dagsläget (2018) känner jag mig för ny för att göra bra lektioner. 

Något du vill säga till dina besökare som inte kommit fram här?

Ja det skulle väl vara att inte ge upp. Det kan vara klurigt i början när man skall lära sig skapa brodyrer men det kommer en tid då det klarnar. Om det ändå inte gör det kanske du har valt fel program. Det tråkiga är att program kan vara dyrt och det är inte alltid man kan testa innan köp. 

Det finns ofta videor på nätet om de flesta program så man kan titta där och försöka få sig en uppfattning om hur det fungerar. Gå med i grupper som ägnar sig åt programmet och läs och fråga. Kanske är du intresserad av ett program som hör till ett maskinmärke då kan du förhoppningsvis få leka med det lite i affären. Kolla bara upp att det inte är låst till bara det märket, om du inte har den maskinen. Det absolut flesta märken idag kan skapa stygnfiler i många olika format (ej .art för Bernina).